به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایبنا، این کتاب که به همت انتشارات مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در سال ۱۳۹۴ منتشر شده است، به تازگی به صورت کتاب صوتی درآمده تا مخاطبان کتابهای صوتی بتوانند آن را تهیه کنند.
دینانی در کتاب من و جز من به بررسی یکی از مسائل عمده و بنیادی میپردازد که انسان قبل از هر چیز دیگر با آن سروکار دارد. کسانی بر این باورند که انسان هرگز نمیتواند خودش را بدون بدن مشاهده کند، بلکه همواره در یک قالب بدنی می بیند، البته کسانی نیز بوده اند که خود را بدون هر گونه بدن مشاهده کرده اند. سخن این دو گروه در مورد یک مسئله اساسی و بنیادی متناقض است و تناقض چیزی نیست که بتوان آن را پذیرفت و در آن باقی ماند. اگر در مورد مسئله من به درستی تأمل به عمل میآمد، شاید سخن هر یک از این دو گروه در جای خود درست بود و تناقضی پیش نمیآمد.
کسانی در ادراک و دریافت از مرحله احساس و تخیل فرانمی روند و همه چیز را در قالب و شکل مشاهده میکنند، ناچار هویت خویش و من خویش را نیز در نوعی قالب و شکل میبینند، زیرا این گونه اشخاص از این حد ادراک بالاتر نرفته اند و به چیزی بیش از ادراک خود نمیتوانند دست پیدا کنند، اما کسانی نیز هستند که از مراحل احساس و خیال فراتر رفته و در دیار مرسلات سیر کرده اند. این گونه از اشخاص میتوانند خود را بدون شکل و قالب دریافت کنند، زیرا دیار مرسلات و عالم مجردات، شکل و قالب ندارد و یک چنین جهانی، جهان حضور است و شکل و قالب ندارد.
معرفت به خداوند تبارک و تعالی جز از طریق معرفت جز من میسر نمیشود، زیرا انسان تنها موجود این جهان است که «من» میگوید و تنها موجودی است که سایه ممدود و خلیفه خداوند تبارک و تعالی شناخته میشود. اگر کسی بپذیرد که انسان سایه حق تبارک و تعالی در هستی است، به آسانی در مییابد که سایه، قبل از هر چیز دیگر از صاحب سایه خبر میدهد و منشأ پیدایش خود را میشناسد. در این طرز تفکر، خداشناسی پیش از جهان شناسی تحقق پیدا میکند و آنچه تحت عنوان پدیدارشناسی مطرح میگردد جایگاهی نخواهد داشت.
بخشی از فهرست کتاب من و جز من:
۱. آگاهی، آغاز و انجام هستی
۲. احاطه و آگاهی عقل نسبت به هستی
۳. ظرف هستی انسان
۴. ارتباط آگاهی با جسم و بعد
۵. مراتب چهارگانه ادراک
۶. ظراز جهان موجود
۷. دریافت من و جز من
۸. ارتباط میان موجودات هستی و جایگاه ربط در جهان
۹. رابطه مطلق و مقید و من و جز من
۱۰. میل و اشتیاق به دیده شدن
۱۱. معرفت انسان و ملاک نسبت به خدا
۱۲. علم من به جز من
۱۳ و…